zaterdag 27 april 2013

April 2013: Koken in Hongarije, daslooksoep

In april barst het voorjaar los als de temperatuur omhoog schiet; het gaat hier in een razend tempo. 
Een van de eerste gewassen die te voorschijn komen is de daslook. Mensen trekken er hier dan massaal op uit om dit te plukken. 
Bij ons kun je dit in de buurt vinden in het Mecsek, ongeveer een kwartiertje rijden. Maar tot twee keer toe goot het pijpenstelen, toch maar niet , jammer.  


Tot mijn verbazing kwam het ruim een week later op in onze eigen tuin. Altijd even controleren: het blad plukken en ruiken of het een uiengeur afgeeft. Het lijkt erg op het blad van het Lelietje-der-dalen, maar dat is giftig, dus voorzichtigheid is geboden. In mijn tuin kwam het Lelietje-der-dalen pas 10 dagen later tevoorschijn, dus dat was geen probleem


Hier de oogst uit eigen tuin, net genoeg voor 2 pers. Voor het recept zoals hieronder heb je wel meer nodig. Volgens mij groeit het ook in Nederland in het wild.






Het recept voor Daslooksoep:

Benodigdheden:  3 el olijfolie, een klontje boter, 400 gr aardappels, 1 ui, 800 dl bouillon, 1 bekertje crème fraîche, 3 handen daslookblad. 
Snij de ui en aardappels klein en zet ze aan in de olijfolie met boter. Als de ui glazig is de (warme) bouillon erbij gieten en  aan de kook brengen. Zachtjes laten koken tot de aardappel gaar is. Gesneden daslook toevoegen en pan van het vuur nemen. Met een staafmixer soep pureren. Crème fraîche toevoegen, soep doorwarmen maar niet meer laten koken, dan verkleurt de soep. Op smaak brengen met peper en zout, garneren met wat achtergehouden, fijngesneden daslookblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten